Squire House is a six bedroom replacement dwelling located within the Forest of Bowland Area of Outstanding Natural Beauty. The house replaces a farmhouse which used to stand on the site, and is a modern twist on a traditional building form.

The family home was designed specifically for the owner’s specific spatial requirements, and also as a ‘Zero Carbon’ house. The space and water heating is provided by solar panels and a wood chip boiler system.

The structure is a hybrid of a traditional oak frame with a modern timber panel external skin which is clad in cedar. The footprint for the house is over 650 square metres.

The walls, roof, floor and windows are insulated to around twice the level required in the building regulations at the time of construction. The house is built to a high standard of air tightness which is close to those found in a Passivhaus. Many of the materials used in the construction of the house are from sustainable sources, or can be recycled.

The house was shortlisted for a 2013 RIBA Award.

Leisure and Hotels

Leisure and Hotels

Industrial and Commercial

Industrial and Commercial

Education

Education

Housing

Housing

Heritage and Conservation

Heritage and Conservation

Community

Community

Latest News